Optimisme kan je leren!

Je kent ze wel, die mensen in je omgeving die het leven altijd van de zonnige kant bekijken. Die schijnbaar voor het geluk geboren zijn en voor wie alles voor de wind gaat. Misschien herken je jezelf? Of ben jij eerder iemand die bang is dat alles verkeerd zal gaan en die twijfelend alles uitstelt….

Optimisten zien hun doelen vaker als haalbaar. Ze overtuigen zichzelf gemakkelijker dat wat ze willen ook bereikbaar is. Om die reden tonen ze meer volharding, en spannen ze zich meer in om die doelen te bereiken. Gevolg? Optimisten maken hun dromen meer waar dan pessimisten (Seligman, 1990). Je hebt er zelf ook niet voor gekozen of je een optimist of pessimist bent. Men schat dat optimisme voor ongeveer 25 % terug te voeren is op genetische aanleg (Plomin et al. 1992). Verder wordt het vooral door omgevingsfactoren bepaald of je optimist dan wel pessimist bent. Vooral ervaringen tijdens je kindertijd en de manieren waarop je hebt leren denken zijn daarbij cruciaal.

Volgens Seligman vertonen optimisten andere denkpatronen dan pessimisten
Ze denken dat slechte gebeurtenissen tijdelijk zijn en staan snel terug op na een tegenslag. Optimisten slagen er ook heel goed in hun leven op te delen in verschillende compartimenten. Zo zien ze een tegenslag op het werk niet als een falen in ‘het leven’ maar slechts in een klein domein er van. Thuis gaat immers alles goed en op de sportclub wonnen ze laatst nog een match. Ten slotte gaan optimisten hun tegenslagen vaak aan externe oorzaken toeschrijven terwijl pessimisten sneller de fout bij henzelf leggen.

Kan je een optimist worden? Je genetische aanleg kan je niet veranderen, maar je kan wel leren om je te gedragen en te denken als een optimist. Seligman stelt het ABCDE model voor

Een voorbeeld van hoe een pessimist zou omgaan met een tegenslag:
A: Adversity: Iemand snijdt je de pas af in het verkeer
B: Belief: Je denkt: “Ik kan niet geloven dat deze persoon zo onbeleefd en onveilig is…”
C: Consequence: Je sheldt hem de huid vol.

Selgiman stelt voor dat we even stilstaan bij onze gedachtengang en voegt stap D en E toe:
D: Disputation: Ga in tegen je vooroordelen: “Ik overreageer, misschien is de man wel gehaast omdat er een geliefde in de problemen zit…”
E: Energization: Door alles in een ander perspectief te zien krijg je meer positieve gevoelens en krijg je extra energie in plaats van deze te verkwisten aan scheldpartijen.

Toch ook een waarschuwing. Een beetje realisme kan natuurlijk geen kwaad. Je moet je niet onvoorbereid in elk avontuur stappen. Zorgzaam en kritisch te werk gaan is in sommige situaties ook aan te raden. Net als bij zoveel andere dingen is evenwicht goed voor je welbevinden.
Wil je zelf leren hoe je optimistischer in het leven kan staan? Klik op deze link voor een gratis sessie Positive Coaching bij BOOST.