Verander midlife-crisis in midlife-kansen

Bij BOOST zijn we er van overtuigd dat positieve psychologie werkt voor zowel jong als oud. Er staat immers geen leeftijd op gelukkig zijn en ook niet op gelukkig worden.

Eén van de meest beschreven momenten in het leven is de gevreesde midlifecrisis. Volgens ons is de midlife echter een fase in het leven is die net heel veel kansen biedt. Kansen om te groeien op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Kansen om te groeien in welbevinden.

Vaak gaat ouder worden gepaard met de angst van verliezen. Hoelang zal ik nog gezond blijven? Heb ik mijn leven tot nu wel “juist” geleefd? Waar is mijn passie voor mijn werk naartoe?

Het antwoord zit niet in het radicaal veranderen van job of het aankopen van een opvallende sportwagen zoals het cliché wil. Volgens de positieve psychologie zit het antwoord in het herontdekken van je talenten en je waarden. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt aan de start van je carrière. Hoe kan je opnieuw in contact komen met de passie die je jaren geleden voelde? Hoe kan je nieuwe en bestaande relaties een boost geven? Welke doelen heb je nog voor ogen en hoe kan je deze verwezenlijken?

Ouder worden biedt een hoop opportuniteiten. Zowel oude als nieuwe talenten kunnen ingezet worden om een verschil te maken. De midlife is de ideale fase om beginnen na te denken over je legacy. Wat wil je doorgeven? Wat wil je dat anderen van je onthouden? Door de extra ervaring, de middelen en het uitgebreide netwerk die met een hogere leeftijd gepaard gaan, kan je een grotere impact maken op je gemeenschap. Een perfect moment dus om je passie te herontdekken en te bekijken hoe je een bijdrage kan leveren aan een gemeenschap die je na aan het hart ligt.

Leeftijd is een relatief begrip, een subjectief aanvoelen. In een nog niet zo ver verleden werd je als 40-jarige als oude wijze man of vrouw beschouwd. Nu staan 40 jarigen slechts aan het begin van een periode in hun leven waar ze zichzelf en hun talenten op een andere manier kunnen inzetten om nieuwe uitdagingen aan te gaan en zichzelf te herontdekken.

De positieve psychologie coach, Robert Biswas-Diener, schrijft de volgende oefening voor, om terug in contact te komen met je passie en de onderliggende waarden die je aansprak aan het begin van je carrière. Reis mentaal terug in de tijd naar de start van je loopbaan en vraag jezelf af waarom je gestart bent met deze specifieke job. Ga op zoek naar je onderliggende motieven. Eens je daar aangeland bent probeer je dit onderliggende motief samen te vatten in 1 centrale waarde. Schrijf deze op en bewaar ze op een plaats op je werk waar je er dagelijks mee geconfronteerd wordt. Herinner jezelf er aan dat deze waarde de reden is waarom je hier bent en ga op zoek naar manieren om deze waarde opnieuw in je werk te leggen.

BOOST nodigt je graag uit om te komen babbelen over herontdekken van je talenten, je passies en je waarden. Klik hier voor een gratis sessie