Waarom we huiveren van geluk maar toch denken dat het goed voor je is

Geluk is een verschrikkelijk woord voor wetenschappers. Wat jou gelukkig maakt, laat een ander helemaal koud. Geluk is voor iedereen anders. Het is ook zeer moeilijk om te vatten wat geluk nu net is. Professor Seligman, de grondlegger van positieve psychologie stelt in zijn boek Flourish dat geluk een construct is. Een geheel opgemaakt uit kleine deeltjes. Een beetje zoals het weer. Op zich betekent het begrip “Het Weer“ niets, we kunnen het pas begrijpen als we naar de delen kijken. Regent het? Hoe hard waait de wind? Is het zonnig of bewolkt? Seligman stelt dat geluk ook zo’n begrip is. Op zich betekent het niets, tenzij we kijken naar de verschillende delen: positieve emoties, dankbaarheid, betrokkenheid, je relaties,… Bij BOOST baseren we ons op studies naar deze delen in onze trainingen en coaching.

Een tweede  reden om te huiveren van geluk is dat een beperkte kennis over de wetenschappelijke studie van geluk gevaarlijk kan zijn. De media schept het beeld dat experts de code van het geluk gekraakt hebben en stelt voor dat we daarom altijd vrolijk, dansend, zingend door het leven moeten gaan. Uiteraard is dat niet het geval. Positieve Psychologie gaat veel verder dan het constant voelen van positieve emoties. Ze erkent de moeilijke momenten en weet maar al te goed dat het onmogelijk is om je altijd opgewekt te voelen. Wanneer mensen zichzelf druk opleggen om op zoek te gaan naar constant geluk heeft dit vaak het omgekeerde effect: frustratie. Positieve Psychologie leert ons dat de reis van belang is en niet de bestemming.

Waarom wij geloven dat geluk goed voor je is!

Ondanks deze twee bedenkingen zijn we bij BOOST toch van mening dat geluk goed voor je is. De positieve psychologie heeft namelijk al verschillende niet te onderschatten voordelen kunnen vaststellen van positieve emoties.

Een eerste voordeel is iets waar iedereen baat bij heeft: geluk is goed voor je gezondheid. Verschillende studies toonden aan dat mensen die gelukkiger door het leven gaan ook gezonder door het leven gaan. Niet alleen blijken gelukkige mensen langer te leven, ze zijn ook minder vatbaar voor ziektes. Een bekend experiment hieromtrent is van de hand van Sheldon Cohen. In een ambitieuze studie nodigde hij mensen uit om in zijn laboratorium te vertellen over hoeveel positieve emoties ze ervaren in het leven. Daarna lieten ze zich vrijwillig besmetten met een griepvirus. Terwijl ze voor enkele dagen rustig in het laboratorium verbleven kreeg het virus de kans om hun lichaam aan te vallen. Ondertussen hielden de labo-assistenten zich bezig met het opmeten van symptomen bij de deelnemers. Ze checkten hun temperatuur en wogen hun snot. Het resultaat van deze slijmerige studie was duidelijk: De mensen die meer positieve emoties ervoeren vóór het experiment begon, toonden minder objectieve medische symptomen. Met andere woorden: Minder snot als je goedgeluimd bent.

Een andere reden waarom geluk goed voor je is, is dat het leidt tot meer creativiteit. Teresa Amabile en haar collega’s onderzochten 222 personen in 7 verschillende bedrijven en kwam tot de conclusie dat mensen die meer positieve gevoelens ervoeren op hun job, meer creatief uit de hoek kwamen. Meer nog, creatief bezig zijn zorgde ervoor dat de mensen zich beter voelden op hun werk. Zo ontstond een spiraal van positieve emoties en creativiteit. Als je een job hebt waar creativiteit loont, zijn positieve emoties je pad naar betere prestaties.

Er zijn 101 redenen waarom de verschillende delen van geluk die positieve psychologie onderzoekt je een BOOST kunnen geven in je persoonlijk en professioneel leven. Blijf deze blog volgen om meer te leren over deze fascinerende studies. Als je deze wetenschap wil toepassen op jouw leven, twijfel dan niet en boek hier een gratis intake sessie voor positive coaching bij BOOST.